Harry Potter World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Harry Potter World

Everything about Harry Potter
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 Hogwarts

Ići dole 
AutorPoruka
Hermione
Admin
Admin
Hermione

Broj poruka : 216
Godina : 28
Location : Mars
Datum upisa : 27.08.2007

Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Hogwarts   Hogwarts Icon_minitimeUto Avg 28, 2007 1:53 am

Hogvortska škola čarolije i čarobnjaštva (na engleskom, u originalu: Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry) je izmišljena škola magije, glavno mesto događanja radnje Hari Poter serijala.

Hogvorts je smešten u starom zamku kraj planinskog jezera. Iako tačna lokacija Škole nije poznata, autorka Dž. K. Rouling je rekla da se Hogvorts nalazi u Škotskoj.

Hogvorts j eosnovan pre oko 2000 godina. Osnovali su ga Gordik Grifindor, Helga Haflpaf, Rovina Revenklo i Salazar Sliterin.

Hogvorts je zaštićen mnogim činima. Kada bi se neki Normalac našao u blizini Hogvortsa, video bi samo običnu staru ruševinu. Osim toga, odmah bi se setio nečega što je navodno zaboravio, pa bi odjurio odatle. Ne može se prebacivati na hogvortsko zemljište, kao ni sa njega. Takođe, svi električni aparati ne rade u blizini Hogvortsa, pošto u vazduhu ima previše magije.

Na školskom zemljištu se nalaze kvidički teren, jezero, Zabranjena šuma i najmanje tri staklene bašte (koje služe kao učionice za herbologiju).

Hogvorts je podeljen na četiri kuće: Grifindor, Haflpaf, Revenklo i Sliterin.

Učenici dolaze na Hogvorts vozom zvanim Hogvorts ekspres. Mada, odrasli izgleda dolaze nekim drugim putem (možda se prebacuju negde u blizini, pa odatle pešače – kao u knjizi Hari Poter i polukrvni princ – ili dolaze na letećim metlama, ili preko flu-praha (jednog magijskog vida putovanja kroz kamine).

Moto Hogvortsa je "Draco dormiens nunquam titillandus", što na latinskom znači "Nikad ne diraj zmaja dok spava."

Nekoliko profesora čine da Hogvorts bude prava obrazovna institucija, svaki od njih je specijalizovan za jedan predmet. Drugi članovi osoblja su školski bolničar, bibliotekar, domar i čuvar zemljišta.

Sadašnji direktor Hogvortsa je najverovatnije profesorka Minerva MekGonagal. Ona je preuzela to mesto nakon ubistva prethodnog direktora Albusa Dambldora. Dambldora je ubio, na vrhu jedne od hogvortskih kula, Severus Snejp i Smrtožderi, koji su zaposeli Školu.


Hogwarts Hogwartspk4.th
Nazad na vrh Ići dole
https://hp-world.forumsr.com
Hermione
Admin
Admin
Hermione

Broj poruka : 216
Godina : 28
Location : Mars
Datum upisa : 27.08.2007

Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Re: Hogwarts   Hogwarts Icon_minitimeSre Avg 29, 2007 5:30 pm

Hogwarts HarryPotter64-1 Hogwarts 52691_375x375
Nazad na vrh Ići dole
https://hp-world.forumsr.com
Hermione
Admin
Admin
Hermione

Broj poruka : 216
Godina : 28
Location : Mars
Datum upisa : 27.08.2007

Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Re: Hogwarts   Hogwarts Icon_minitimeSub Sep 15, 2007 1:53 am

Ewo, josh jednom cete imati koristi od mog briljantnog uma: Swi detalji o Hogwartsu!Hogwarts je škola magije koja je smeštena u Velikoj Britaniji i jedna je od najvećih i najboljih u Evropi. Na čelu Hogwartsa se do nedavno nalazio Albus Dumbledore, najjači čarobnjak na svetu, jedini koga se Voldemor ikada bojao. Na žalost, Severus Snejp je ubio Dumbledorea tako da je sada na čelu Hogwartsa glavešina Grifindora, Minerva MekGonagal.
Kako da se prijavite na H O G W A R T S?
Po rođenju, svako dete koje ima iole magije u sebi (bilo da je Normalac ili je od magijskih roditelja) upisuje se u veliku knjigu, te mu za 11. rođendan stiže pismo da je primljeno u školu za čarobnjake i veštice. Školovanje traje 7 godina.
Nazad na vrh Ići dole
https://hp-world.forumsr.com
Hermione
Admin
Admin
Hermione

Broj poruka : 216
Godina : 28
Location : Mars
Datum upisa : 27.08.2007

Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Istorija Hogwartsa   Hogwarts Icon_minitimeSub Sep 15, 2007 1:54 am

Evo izvoda iz Istorije Hogwartsa

Hogwarts, škola za veštice i čarobnjake je nabolja škola u Velikoj Britaniji a verovatno i u celoj Evropi. Svake godine prima određeni broj učenika i podučava ih na najbolji mogući način. Bivši direktor škole, Albus Dambldor smatra se najvećim čarobnjakom veka. Hogwarts je masivan zamak sakriven od pogleda Normalaca. Tradicionalno prvaci svake godine do zamka dođu u čamcima. U Hogwartsu je puno trik-stepenica, tajnih prolaza i još puno drugih iznenađenja.

Osnivanje Hogwartsa: ''Hogwarts su osnovali pre više hiljada godina- tačan datum nije poznat- četiri najveća čarobnjaka toga vremena. Po njima su i nazvane kuće: Godrik Grifindor,Helga Haflpaf,Rovena Revenklo i Salazar Sliterin.Oni su zajedno izgradili ovaj zamak daleko od očiju Normalaca,jer je to bilo vreme kad su se Normalci bojali magije,pa su veštice i čarobnjaci bili stalno proganjani.Nekoliko godina osnivači su radili zajedno u slozi,tražeći mlade koji su pokazivali znake magije i dovodili ih u zamak da ih obučavaju.Ali nesuglasice između njih su rasle.Povećavao se jaz između Sliterina i ostalih. Sliterin je hteo da budu izbirljiviji prilikom primanja učenika na Hogwarts. Verovao je da magijska obuka treba da bude dostupna samo čistokrvnim magijskim porodicama.Protivio se primanju učenika koji potiču od normalskih roditelja,jer je mislio da se njima ne može verovati.Posle nekog vremena izbila je žestoka svađa između Grifindora i Sliterina i Sliterin je napustio školu.Ovoliko saznajemo iz pouzdanih istorijskih izvora,ali senku na ovo baca legenda o Dvorani Tajni. Priča kaže da je Sliterin u zamku napravio skrivenu dvoranu o kojoj ostali nisu ništa znali.On je po legendi, zapečatio Dvoranu tako da niko ne može da je otvori dok u školu ne stigne njegov naslednik. Samo će naslednik moći da otvori Dvoranu Tajni oslobodi zlo koje je unutra,i upotrebi ga da očisti školu od svih koji nisu dostijni da uče magiju'' profesor Bins
Godric Grifindor je i osmislio Šešir za razvrstavanje: Kada je škola osnovana osnivači su sami birali svoje učenike. Ali zapitali su se šta će biti posle njihove smrti. Tako je Godric osmislio šešir koji zaviruje u mozak deteta i odlučuje gde će ga staviti.
Nazad na vrh Ići dole
https://hp-world.forumsr.com
Hermione
Admin
Admin
Hermione

Broj poruka : 216
Godina : 28
Location : Mars
Datum upisa : 27.08.2007

Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Hogwarts Expres   Hogwarts Icon_minitimeSub Sep 15, 2007 1:55 am

Da biste stigli do Hogwartsa, morate da posetite peron 9 i ľ, koja se nalazi na King Kros Stanici u Londonu.Trebate proći kroz barijeru između perona devet i deset da bi ste dospeli do perona 9 i ľ. Nemojte se plašiti da ćete se zabiti u metalnu barijeru, mislite pozitivno. Voz uvek kreće tačno u 11.00 časova, svakog prvog septembra. Trebalo bi da dođete na vreme jer nema polazaka sve do Božića.Ako ne možete da prođete kroz barijeru, zapamtite : nemojte da letite Ford Angliom osim ako ne želite da upadnete u gadnu nevolju.Upotrebite mozak i pošaljite sovu ili čekajte da neko dođe i pokupi vas.

Kad stupite na platformu, čekaće vas Hogwarts Express. Hogwarts Express je skarletni parni voz koji vas vozi do Hogwartsa.Samo ovaj voz putuje do Hogwartsa. Podeljen je u različite kupee, koji su poverljivi pa možete slobodno pričati sa prijateljima. Zapamtite da ne smete da idete u prednji deo voza osim ako niste prefekt. To je njihov poseban odeljak. Jedini odrasli u vozu su mašinovođa i veštica koja gura kolica sa grickalicama kao što su Čokoladne Žabe.
Nazad na vrh Ići dole
https://hp-world.forumsr.com
Hermione
Admin
Admin
Hermione

Broj poruka : 216
Godina : 28
Location : Mars
Datum upisa : 27.08.2007

Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Shkolski dogadjaji   Hogwarts Icon_minitimeSub Sep 15, 2007 1:56 am

U toku školske godine na Hogwartsu je mnogo dešavanja. Oni trebaju da budu zabani i uzbudljivi za učenike ali nekada mogu da idu na živce. Glavni događaji su...

Svečanost Sortiranja

Svečanost sortiranja počinje čim prvaci stignu u Hogwarts i ovaj događaj je napravljen specijalno za njih. Na sortirajućoj svečanosti se odlučuje u koju kuću će otići koji učenik. Cela škola se sjati u trpezariji kako bi gledala ovaj događaj. Nakon što sortirajući šešir obavi svoje, Dambldor drži govor koji se menja svake godine i može biti ozbiljan i drastičan ili sadržati uzbudljive vesti. Kada Dambldor završi govor, počinje gozba za celu školu sa neograničenim jelom i pićem. Svečanost se završava školskom pesmom i onda svi učenici odlaze na spavanje.

Kup kuća

Sledeći događaj u Hogwartsu je kup kuća. On počinje prvog dana predavanja i traje do kraja školske godine.Svaka kuća se takmiči i pokušava da osvoji kup kuća.Kuća sa najviše poena je pobednik.Poene možete da zaradite na različite načine : tako što ćete pobediti u kvidiču, odgovarajući na pitanja na času... Kod nekih profesora je lakše zaraditi poene nego kod drugih. Takođe možete i izgubiti poene ako budete bezobrazni i drski, nervirate profesora, budete na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Čuvajte se Snejpa i Filča, oni skidaju najviše poena i to ako je razlog sasvim mali.

Kvidič kup

Kvidič kup obično počinje u oktobru i završava se u junu. Svaka kuća ima svoj kvidič tim i onaj tim koji osvoji najviše poena u 4 utakmice pobeđuje. Poeni iz kvidiča se takođe računaju kao poeni za kup kuća pa je to bonus. Za više informacija o kvidiču vidi opis knjige KVIDIČ KROZ VEKOVE.

Noć veštica

Ovaj praznik je 31. oktobra i škola je dekorisana primerno ovom prazniku. Svi učenici su pozvani na zabavu u trpezariji, gde je hrana odlična kao i društvo. Ovo je takođe rođendan Skoro Obezglavljenog Nika.

Božić

Za vreme Božića na Hogwartsu nema mnogo učenika jer većina njih odlazi kući svojim porodicama. Oni koji kao Harry i ljudi koji žele da ostanu na Hogwartsu tretiraju se veoma dobro.Svi profesori ostaju u Hogwartsu za Božić i priređuje se velika zabava za sve one koji su ostali. Božićna hrana je puno bolja nego ona kući.Dvorana je uređena u pravom božićnjem stilu sa jelkama i sve izgleda veoma magično na ovaj dan.

O.Č.N. i O.I.Č.T.

Obične čarobnjačke nivoe polažu petaci sa svojim predmetima a sedmaci polažu opasno iscrpljujuće čarobnjačke testove. Ima 5 ocena i navodna šesta.

N = Natprosečno

I = Iznad Očekivanja

P = Prihvatljivo

J = Jadno

U = Ubistveno

T = Trol

Oni koji dobiju N , I ili P položili su testove svi ostali su pali. Ispiti se polažu u Velikoj Dvorani u junu i sastoje se o teoretskog i praktičnog ispita. Rezultati ispita su u julu, na raspustu. Poželjno je dobiti dobru ocenu na ispitima jer to utiče na predmete koje ćete plagati na O.I.Č.T.. O.I.Č.T. su najviše kvalifikacije na Hogwartsu.

Završna Ceremonija

Proslavlja se noć pre no što učenici krenu kućama. To je najveća svečanost. Na njoj se proglašava pobednik kupa kuća. Dvorana se okiti bojama kuće i kuća dobije trofej. Služi se najbolja hrana - mnogo bolja od svih ceremonija tokom godine.

Tročarobnjački Turnir

Tročarobnjački turnir je održan prvi put pre nekih 700 godina kao prijateljsko nadmetanje između tri najveće evropske škole - Bobatonsa, Durmstranga i Hogwartsa. Svaku školu predstavlja po jedan šampion kojeg je škola sama izabrala. Škole su naizmenično bile domaćini svakih pet godina sve dok se broj smrti nije toliko povećao da je turnir ukinut. Održavanje Tročarobnjačkog turnira ponovo je uspostavljeno kada je Harry bio na 4. godini. Učenici, ispunjavajući zadate im zadatke pokušavaju da osvoje što više bodova je moguće za svoju školu. Zadaci se razlikuju od godine do godine.Broj poena iz prva dva zadatka(ukupno zadataka je 3) im omogućuje da učestvuju ili ne učestvuju u trećem u kome moraju naći trofej.Pobednik dobija slavu, trofej i 1000 galeona.

Božićni Bal

Božićni Bal se održava jedino ako je tročarobnjački turnir otvoren. Balu mogu prisustvovati samo učenici iz četvrtog razreda pa naviše. To je jedinstvena prilika da se bolje upoznaju i "promešaju" sa učenicima iz drugih škola. Takmičari tročarobnjačkog turnira trebaju započeti bal tako što će zaplesati sa svojim partnerima.
Nazad na vrh Ići dole
https://hp-world.forumsr.com
Hermione
Admin
Admin
Hermione

Broj poruka : 216
Godina : 28
Location : Mars
Datum upisa : 27.08.2007

Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Shkolsko dworishte   Hogwarts Icon_minitimeSub Sep 15, 2007 1:57 am

Hagridova koliba

Hagrid živi na školskom posedu u maloj drvenoj kolibi na rubu Zabranjene Šume. Živi tamo sa svojim psom Fengom. Harry, Ron i Hermiona ga često posećuju a časovi nege magijskih stvorenja se održava u blizini.

U njegovoj kolibi postoji samo jedna soba. U njoj se nalazi ogroman krevet sa krpljenim jorganom, kaminom, stolom i stolicama, nekoliko polica i fazanima i šunkom koji vise sa plafona. Voda u čajniku uvek vri, kada je posetilac u blizini. Hagrid će jedva čekati da vas ponudi svojim karamelama. Ako prihvatite karamelu, potrudite se da je prvo otopite kraj vatre ako ne želite da slomite sve zube.

Zabranjena Šuma

Zabranjena šuma je kao što kaže njeno ime zabranjena za sve učenike.Harry ju je posetio više puta. Prvi put kada je pomagao Hagridu da nađe jednoroga, kada je bio povređen sa Malfoyem, Hermionom i Nevilom.Drugi put je bio u šumi kada je išao sa Ronom u potragu za paucima. Na trećoj godini se sa Hermionom krio u šumi kako ne bi videli "prošle" sebe. Na četvrtoj godini je bio blizu ulaza u čumu kada se Barti Čučanj pojavio nakok nedelja bolesti.

Šuma je puna mračnog, visokog, crnog drveća a kroz nju teče potok. Stvorenja iz šume su jednorozi, pauci, vukodlaci i kentauri. Većina stvorenja je dobroćudna ali mora postojati razlog zašto je zabranjena.

Jezero

Jezero je ogromno i nije preporučljivo za plivanje čak ni u najvrelijim danima jer je ledeno hladno. Mnoga stvorenja žive u jezeru kao što je gigantski oktopod koji voli da mu se pipci golicaju.

Mlatarajuća Vrba

Mlatarajuća Vrba je bilo veoma skupo drvo koje je zasađeno kada je Čupin počinjao na Hogwartsu. Zasađeno je baš zbog njega. Pritiskom na čvor na deblu, smirićete drvo i moćićete da uđete u tajni tunel. Jedna strana vodi u Vrištuću kolibu u Hogsmeadu a druga nazad u školu. Čuvajte se ovog drveta jer napada siledžijski i slomilo je Harryjevu metlu Nimbus 2000.
Nazad na vrh Ići dole
https://hp-world.forumsr.com
Sponsored content
Hogwarts Empty
PočaljiNaslov: Re: Hogwarts   Hogwarts Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Hogwarts
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Harry Potter World :: Hogwarts-
Skoči na: